For at bevise, at man har opnået en vis kunnen inden for Jiu-jitsu kan man gå op til en Graduering (prøve), hvor der til hver bæltegrad/farve er et pensum (prøvekrav). Består man gradueringen har man fremover ret til at bære den pågældende farve bælte. Bæltefarverne er hvid (alle begyndere), gul, orange, grøn, blå, brun, sort (mester) og snipper (på tværs af bæltet) eller streger (på langs af bæltet) for børn og juniorer.

 

Mellem hver prøve skal der gå et vist minimums antal måneder, afhængig af hvilket bælte man skal op til. Jo højere bæltegrad, desto længere tid mellem prøverne. Dette hænger naturligvis også sammen med, at pensum bliver større fra gang til gang og at man dermed skal bruge mere tid til at forberede sig på sin næste prøve.

 

Udover selve tidskravet stiller vi som klub også krav til at den enkelte dels har passet sin træning, dels forventes at kunne bestå gradueringen. Dette er begge dele for at være sikker på, at vi har mest mulig succes ved vores gradueringer. Det er svært for mange at gå til en prøve og opleve, at man ikke var helt god nok. Dette er en vurdering, som den enkelte træner er forpligtet af klubben til at give før nogen som helst indstilles til graduering.

 

Vi anvender altid eksterne dommere til vores gradueringer. Dette dels for at undgå at en træner kommer til at vurdere sine elever for hårdt (det er ofte det, der kommer til at ske), dels for at sikre, at vi opretholder et niveau, som også anerkendes af andre udøvere af sporten.

 

I vores aktivitetskalender kan du se datoer for næste graduering og i galleriet kan du se billeder fra de seneste gradueringer.

 

Antal af øvelser, der skal vises, øges for hver ny grad og fremvisningen skal være mere og mere effektiv og korrekt. For gult bælte er der f.eks. 42 øvelser og til brunt er der 202 for seniorer. Bemærk at dette er minimumskrav. Antallet er ca. det halve for juniorer.

 

For sort bælte stilles der yderligere krav til også at kunne vise kata (på forhånd fastlagt serie af øvelser) og andre former for teknikker samt en bred basisviden om kampsport.

 

Gradueringskravene er opstillet af Dansk Judo og Ju-Jitsu Unions (DJU) stilartsudvalg og lever op til internationale krav og forventninger.

 

Her kan du se eksempler på, hvordan en graduering forløber med de allerseneste gradueringskrav (2017).

Det er to af klubbens instruktører, der har stillet op til graduering til de to første grader: gul og orange for at vise, hvordan det foregår i praksis.


 

Share